Loading...

Pieczone kotlety mielone ( koszyczki ) z papryką, pieczarkami i serem

Kotlety mielone z piekarnika to zdrowsza i smaczna odmiana dla smażonych kotletów. Koszyczki z mięsa mielonego napełniłam czerwoną papryką, pieczarkami i cebulą. Tak przygotowane kotlety to świetna propozycja na szybki obiad. Kotlety nie dość ze świetnie smakują to jeszcze ładnie prezentują się na stole. Fajnie sprawdzą się jako danie główne na domowe przyjęcia z ulubionymi dodatkami. Mięse koszyczki nadziane warzywami to znakomity pomysł na przemycenie warzyw dzieciakom. Jeżeli nie mmay chwili na przygotowanie sałatki czy surówki to nadziane kotlety warzywami nadrobią smakiem brak tego dodatku. Polecam 😉

SKŁADNIKI;

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • szczypta kurkumy.

Farsz;

  • 1 czerwona papryka,
  • 1 mała cebula,
  • 200 g pieczarek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sół i pieprz do smaku,
  • około 150 g żółtego sera,
  • opcjonalnie szczypiorek do posypania.

WYKONANIE;

Mielone mięso wieprzowe wrzucamy do miski, wbijamy jajka, wsypujemy bułkę tartą i przyprawy. Dokładnie mieszamy.

Cebulę i czosnek obieramy. Z papryki pozbywamy się gniazda nasiennego. Warzywa myjemy.

Paprykę czerwoną, obraną cebulę i pieczarki kroimy w kosteczkę. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju, rozgrzewamy. Wrzucamy warzywa, dodajemy sól, pieprz i przeciśniętą przez praskę czosnek. Chwilkę smażymy, około 2 minut na średnim ogniu, aż warzywa lekko zmiękną.

Na blaszkę piekarnikową wykładamy papier do pieczenia. Papier lekko smakujemy olejem. Z mięsa formujemy kulki wielkości większej mandarynki, układamy na blaszkę, na środku robimy wgłębienie.

Na mięso wykładamy warzywny farsz. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach góra dół.

Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Po upływie 35 minut posypujemy mięso z warzywami serem. Pieczemy jeszcze 5 minut do rozpuszczenia się żółtego sera.

Pieczone kotlety mielone ( koszyczki ) z papryką, pieczarkami i serem gotowe do zajadania.

Tak przygotowane pieczone kotlety z warzywami i serem podajemy z ulubionymi dodatkami np: z frytkami, ryżem, kaszą czy ziemniaczanym puree. Kotlety rówież możemy urozmaicić jeszcze ulubionymi surówkami, polecam z marchewki lub mizerię. Tak przygotowanie kotlety sprawdzą się również na zimno. Idealnie sprawdzą się do świeżego pieczywa. Smak możemy wzmocnić podając kotlety z musztardą, chrzanem, ketchupem lub ulubionym sosem.

Jeżeli przgotowałeś/aś Pieczone kotlety mielone ( koszyczki ) z papryką, pieczarkami i serem możesz wysłać mi zdjęcie. Będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam do wpisu 😉

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*