KOTLETY DRWALA z piekarnika

Szpileczki i babeczki

Kotlety mielone z piekarnika to zdrowsza i smaczna odmiana dla smażonych kotletów. Kotlety z mięsa mielonego napełniłam czerwoną papryką, cukinią i cebulą. Tak przygotowane kotlety to świetna propozycja na szybki obiad. Kotlety nie dość ze świetnie smakują to jeszcze ładnie prezentują się na stole. Fajnie sprawdzą się jako danie główne na domowe przyjęcia z ulubionymi dodatkami. Kotlety nadziane warzywami to znakomity pomysł na przemycenie warzyw dzieciakom. Jeżeli nie mamy chwili na przygotowanie sałatki czy surówki to nadziane kotlety warzywami nadrobią smakiem brak tego dodatku. Polecam 😉

SKŁADNIKI;

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego.

Farsz;

  • 1 czerwona papryka,
  • 1 mała cebula,
  • 1 mała cukinia,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • około 150 g sera mozzarella,
  • opcjonalnie szczypiorek do posypania.

WYKONANIE;

Mielone mięso wieprzowe wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy. Dokładnie mieszamy.

Cebulę i czosnek obieramy. Z papryki i obranej cukinii pozbywamy się gniazda nasiennego. Warzywa myjemy.

Paprykę czerwoną, obraną cebulę i cukinię kroimy w kosteczkę. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju, rozgrzewamy. Wrzucamy warzywa, dodajemy sól i przeciśniętą przez praskę czosnek. Chwilkę smażymy, około 5 minut na średnim ogniu, aż warzywa lekko zmiękną.

Na blaszkę piekarnikową wykładamy papier do pieczenia. Z mięsa formujemy kulki wielkości większej mandarynki, układamy na blaszkę, na środku robimy wgłębienie.

Na mięso wykładamy warzywny farsz, następnie ser mozzarella. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach góra dół.

KOTLETY DRWALA z papryką, cukinią i serem gotowe do zajadania.

Tak przygotowane pieczone kotlety z warzywami i serem podajemy z ulubionymi dodatkami np: z frytkami, ryżem, kaszą czy ziemniaczanym puree. Kotlety również możemy urozmaicić jeszcze ulubionymi surówkami, polecam z marchewki lub mizerię. Tak przygotowanie kotlety sprawdzą się również na zimno. Idealnie sprawdzą się do świeżego pieczywa. Smak możemy wzmocnić podając kotlety z musztardą, chrzanem, ketchupem lub ulubionym sosem.

Jeżeli przygotowałeś/aś KOTLETY DRWALA z piekarnika możesz wysłać mi zdjęcie. Będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam do wpisu 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies