PLACKI ZIEMNIACZANE Z CUKINIĄ

Szpileczki i babeczki

Placki ziemniaczane z cukinią to świetny pomysł na śniadanie, obiad czy też kolację. Placuszki przygotowuje się bardzo szybko i są mega chrupiące i smaczne. Dzieciaki na pewno będą zajadać takie placuszki i szybko znikną z talerza.

Takie placuszki możemy podawać z ulubionymi dodatkami np: z gulaszem, mielonym mięsem, sosem grzybowym, sosem czosnkowym, śmietaną lub cukrem.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 średnia cukinia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka czubata kwaśniej śmietany 18%.

WYKONANIE:

Ziemniaki i cukinię obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.

Następnie odlewamy powstałą wodę z warzyw.

Do ziemniaków i cukinii dodajemy sól i pieprz. Wbijamy jajko i wsypujemy mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy kwaśną śmietanę i mieszamy dokładnie do połączenia się składników.

Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy.

Łyżką wykładamy masę formując zgrabne placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Usmażone placki wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.

Przygotowane placuszki podajemy z ulubionymi dodatkami. Fajnie pasuje do placuszków sos czosnkowy, jogurtowy, pomidorowy lub domowej roboty warzywny Ketchup z cukinii, papryki i jabłka na zimę.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies