Placki ziemniaczane z cukinią to świetny pomysł na śniadanie, obiad czy też kolację. Placuszki przygotowuje się bardzo szybko i są mega chrupiące i smaczne. Dzieciaki na pewno będą zajadać takie placuszki i szybko znikną z talerza.
Takie placuszki możemy podawać z ulubionymi dodatkami np: z gulaszem, mielonym mięsem, sosem grzybowym, sosem czosnkowym, śmietaną lub cukrem.
SKŁADNIKI:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 średnia cukinia,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 jajko,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka czubata kwaśniej śmietany 18%.
WYKONANIE:
Ziemniaki i cukinię obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.
Następnie odlewamy powstałą wodę z warzyw.
Do ziemniaków i cukinii dodajemy sól i pieprz. Wbijamy jajko i wsypujemy mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy kwaśną śmietanę i mieszamy dokładnie do połączenia się składników.
Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy.
Łyżką wykładamy masę formując zgrabne placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Usmażone placki wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.
Przygotowane placuszki podajemy z ulubionymi dodatkami. Fajnie pasuje do placuszków sos czosnkowy, jogurtowy, pomidorowy lub domowej roboty warzywny Ketchup z cukinii, papryki i jabłka na zimę.
Smacznego 😉