Lamingtony ( kokosanki )

Szpileczki i babeczki

Lamingtony smak mojego dzieciństwa. Mięciutki, delikatny biszkopt, słodka kakaowa polewa i posypka z wiórek kokosowych i orzechów. U mnie w domu mówiło się na te słodkie kosteczki kokosanki. Lecz w wielu domach słynie z nazwy lamingtony. Kokosanki nie są trudne w przygotowaniu. W ich przygotowanie możemy zatrudnić dzieciaki, na pewno będą miały dużą frajdę w paplaniu się w słodkiej polewie i wiórkach kokosowych 😉 Pamiętam, że często w domu wykorzystywaliśmy kolorowe wiórka kokosowe, efekt był nieziemski, w szczególności dla dziecka. Polecam przepis 😉

 
 
 

SKŁADNIKI;

Ciasto;

  • 3 jajka,
  • 10 łyżek cukru,
  • 15 łyżek mąki pszennej,
  • 15 łyżek oleju,
  • 15 łyżek mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Polewa;

  • 125 g masła,
  • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%,
  • 10 łyżek drobnego cukru,
  • 3 – 4 łyżki kakao.

Dodatkowo;

  • 200 g wiórków kokosowych,
  • 100 g drobno posiekanych orzechów.

WYKONANIE;

Jajka wbijamy do miski. Wsypujemy cukier i ucieramy na puszysty krem. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i mleko. Miksujemy do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Prostokątną blaszkę o wymiarach 22×33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w 190 stopniach przez około 35 minut. Upieczone ciasto studzimy i pokroimy w w prostokąty około 3×4 cm. 

Do rondla wrzucamy masło, śmietanę, kakao i cukier. Gotujemy na bardzo małym ogniu do całkowitego połączenia się składników. Konsystencja powinna być płynna lecz nie zbyt gęsta, ani zbyt rzadka.

Wiórka kokosowe mieszamy z rozdrobnionymi orzechami.

Prostokąty nabijamy na widelec i obtaczamy w polewie kakaowej, następnie w wiórkach kokosowych wymieszanych z orzechami.

Wykładamy na tacę i chłodzimy w lodówce.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

3 komentarze

Iwona 11 marca 2021 - 07:27

Nigdy takich nie jadłam, ale kocham wszystko co ma kokos, więc chętnie wypróbuję Twój przepis 🙂

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 11 marca 2021 - 21:18

😉

Odpowiedz
Kasia Dudziak 2 września 2021 - 22:54

Chyba nawet pamietam ich smak 🙂 Kokos zawsze ok.

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies