Lamingtony smak mojego dzieciństwa. Mięciutki, delikatny biszkopt, słodka kakaowa polewa i posypka z wiórek kokosowych i orzechów. U mnie w domu mówiło się na te słodkie kosteczki kokosanki. Lecz w wielu domach słynie z nazwy lamingtony. Kokosanki nie są trudne w przygotowaniu. W ich przygotowanie możemy zatrudnić dzieciaki, na pewno będą miały dużą frajdę w paplaniu się w słodkiej polewie i wiórkach kokosowych 😉 Pamiętam, że często w domu wykorzystywaliśmy kolorowe wiórka kokosowe, efekt był nieziemski, w szczególności dla dziecka. Polecam przepis 😉

SKŁADNIKI;
Ciasto;
- 3 jajka,
- 10 łyżek cukru,
- 15 łyżek mąki pszennej,
- 15 łyżek oleju,
- 15 łyżek mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Polewa;
- 125 g masła,
- 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%,
- 10 łyżek drobnego cukru,
- 3 – 4 łyżki kakao.
Dodatkowo;
- 200 g wiórków kokosowych,
- 100 g drobno posiekanych orzechów.
WYKONANIE;
Jajka wbijamy do miski. Wsypujemy cukier i ucieramy na puszysty krem. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i mleko. Miksujemy do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Prostokątną blaszkę o wymiarach 22×33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w 190 stopniach przez około 35 minut. Upieczone ciasto studzimy i pokroimy w w prostokąty około 3×4 cm.
Do rondla wrzucamy masło, śmietanę, kakao i cukier. Gotujemy na bardzo małym ogniu do całkowitego połączenia się składników. Konsystencja powinna być płynna lecz nie zbyt gęsta, ani zbyt rzadka.
Wiórka kokosowe mieszamy z rozdrobnionymi orzechami.
Prostokąty nabijamy na widelec i obtaczamy w polewie kakaowej, następnie w wiórkach kokosowych wymieszanych z orzechami.
Wykładamy na tacę i chłodzimy w lodówce.
Smacznego 😉
3 komentarze
Nigdy takich nie jadłam, ale kocham wszystko co ma kokos, więc chętnie wypróbuję Twój przepis 🙂
😉
Chyba nawet pamietam ich smak 🙂 Kokos zawsze ok.