Lamingtony smak mojego dzieciństwa. Mięciutki, delikatny biszkopt, słodka kakaowa polewa i posypka z wiórek kokosowych i orzechów. U mnie w domu mówiło się na te słodkie kosteczki kokosanki. Lecz w wielu domach słynie z nazwy lamingtony. Kokosanki nie są trudne w przygotowaniu. W ich przygotowanie możemy zatrudnić dzieciaki, na pewno będą miały dużą frajdę w paplaniu się w słodkiej polewie i wiórkach kokosowych 😉 Pamiętam, że często w domu wykorzystywaliśmy kolorowe wiórka kokosowe, efekt był nieziemski, w szczególności dla dziecka. Polecam przepis 😉
SKŁADNIKI;
Ciasto;
- 4 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka octu.
Polewa;
- 125 g masła,
- 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%,
- 10 łyżek drobnego cukru,
- 3 – 4 łyżki kakao.
Dodatkowo;
- 200 g wiórków kokosowych,
WYKONANIE;
Białka oddzielamy od żółtek, następnie białka wlewamy do misy miksera. Miksujemy do uzyskania piany. Wsypujemy cukier i dalej miksujemy. Kolejno stopniowo wlewamy żółtka. Następnie dodajemy mąkę i wlewamy ocet. Miksujemy do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Prostokątną blaszkę o wymiarach 24×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut. Upieczone ciasto studzimy i pokroimy w w prostokąty lub kwadraty około 3×4 cm.
Do rondla wrzucamy masło, śmietanę, kakao i cukier. Gotujemy na bardzo małym ogniu do całkowitego połączenia się składników. Konsystencja powinna być płynna lecz nie zbyt gęsta, ani zbyt rzadka.
Wiórka kokosowe przesypujemy na talerz.
Prostokąty nabijamy na widelec i obtaczamy w polewie kakaowej, następnie w wiórkach kokosowych.
Wykładamy na tacę i chłodzimy w lodówce.
Smacznego 😉
3 komentarze
Nigdy takich nie jadłam, ale kocham wszystko co ma kokos, więc chętnie wypróbuję Twój przepis 🙂
😉
Chyba nawet pamietam ich smak 🙂 Kokos zawsze ok.