Smakowite drożdżowe bułeczki nadziane kremem pistacjowym i malinami. Takie bułeczki to świetna propozycja na śniadanie czy też kolację. Bułeczki zachowują świeżość nawet na drugi dzień.
Zapraszam również po moje inne drożdżowe wypieki np: DROŻDŻOWE BUŁECZKI ( DROŻDŻÓWKI ) Z BUDYNIEM lub DROŻDŻOWE ŚLIMAKI Z MAKIEM I PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI. Polecam również moją świąteczny wypiek BABKA DROŻDŻOWA Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY

ZACZYN:
- 50 g świeżych drożdży
- łyżka cukru,
- 1 łyżka mąki,
- 500 ml ciepłego mleka.
CIASTO WŁAŚCIWE:
- 1 kg mąki,
- 3 jajka,
- pół szklanki cukru,
- 200 g rozpuszczonego masła.
Dodatkowo:
- krem pistacjowy,
- maliny świeże lub mrożone,
- mleczna czekolada.
WYKONANIE:
SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML
Na początku przygotujemy zaczyn. Do miseczki kruszymy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru i mąki, wlewamy ciepłe mleko. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Następnie do misy miksera z hakiem wsypujemy mąkę, cukier, wbijamy jajka, wlewamy przygotowany zaczyn oraz rozpuszczone masło.
Wszystko zagniatamy około 15 minut. Możemy ciasto zagnieść ręcznie.
Przygotowane ciasto odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce przykryte ściereczką.
Blaszkę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.
Z ciasta rwiemy kawałki wielkości większej mandarynki, spłaszczamy.
Wykładamy na blaszkę i delikatnie spłaszczamy.
Następnie na środek wykładamy 2-3 łyżeczki kremu pistacjowego i kilka malin. Posypujemy kawałkami mlecznej czekolady.
Przygotowane bułeczki pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach góra dół.
Upieczone bułeczki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 😉
