Drożdżowe bułeczki z krówkami, twarogiem i kruszonką
4,5szklanki mąki,
100 g cukru,
20 g drożdży,
2 jajka,
1,5 szklanki mleka,
50 g rozpuszczonego masła,
Nadzienie;
300 g sera twarogowego,
1 łyżka cukru,
Kruszonka
150 g mąki pszennej,
100 g cukru,
100 g masła.
Drożdże kruszymy do miski. Wsypujemy cukier i wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Ciasto dzielimy na 12 cżęści i robimy kulki.
Twaróg mieszamy z cukrem.
Kulki lekko spłaszczamy wykładamy łyżkę masy serowej i krówkę, zlepiamy tworząc kulę.Wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia.
Składniki kruszonki mieszamy ze sobą.
Posypujemy bułeczki.
Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.
Smacznego 😉
2 komentarze
super są te bułeczki
Takiej bułeczki to bym nie odmówiła 🙂