Zostały Ci białka po wypieku pączków? Przygotuj te proste i ekspresowe ciasto zebra. Chrupiąca skórka i wilgotny środek.
Przygotowanie jest bardzo prosty, a efekt zaskakujący.
SKŁADNIKI;
- 6-7 białek z dużych jajek (250 g)
- 120 g drobnego cukru,
- 150 g mąki pszennej,
- 1,5 łyżki kakao,
- 100 ml oleju,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
WYKONANIE:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Gdy już mamy ubitą pianę, stopniowo dodajemy cukier i miksujemy na średnich obrotach aż cukier się rozpuści. Piana powinna być lśniąca.
Następnie dodajemy małą stróżką olej, cały czas miksujemy na małych obrotach.
Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy na małych obrotach do połączenia się składników.
Ciasto dzielimy na dwie równe części i do jednej z nich dodajemy kakao. Ciasto z kakao mieszamy aż składniki się połączą.
Na blaszkę o wymiarach 24×10 cm wykładamy papier do pieczenia.
Łyżką na przemian wykładamy ciasto, raz jasne raz ciemne.
Ciasto pieczemy 45 minut w 180 stopniach góra dół do suchego patyczka.
Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto możemy poleć rozpuszczoną dowolną czekoladą lub lukrem.
Smacznego 😉