Ciasto orzechowe

Szpileczki i babeczki

Ciasto orzechowe

Ciasto;
7 białek,
70 g cukru,
szczypta soli,
100 g orzechów rozdrobnionych na mąkę,
100 g mąki pszennej,
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia,
350 g orzechów ziemnych,
Masa czekoladowa;
150 g czekolady mlecznej,
100 ml śmietany 30%.
Masa śmietankowa;
7 żółtek,
120 g cukru,
30 ml wody,
350 ml śmietany 30 %,
2 łyżki żelatyny.
Dodatkowo;
Duża paczka herbatników,
szklanka zaparzonej kawy,
mleczna czekolada.
Białka ubijamy z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy orzechy rozdrobnione na mąkę, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy szpatułką.


Blaszkę (36-24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy orzechy i wkładamy do piekarnika na 15 minut 180 stopni. Następnie wlewamy masę białkową i pieczemy 20 minut w 160 stopniach.


Czekoladę rozpuszczamy, dodajemy śmietanę i mieszamy do połączenia się składników.


Wlewamy na ciasto.


Na to układamy herbatniki namoczone w kawie.


Żółtka mieszamy z cukrem i wodą i mieszamy pod kąpielą wodną do uzyskania jasnej masy, studzimy.


Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy masę z żółtek.


Żelatynę rozpuszczamy i ostudzoną dodajemy do masy.


Wykładamy na herbatniki.


Posypujemy startą czekoladą.


Przechowujemy w lodówce.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies