Smakowite drożdżowe bułeczki nadziane masą serową. Wystarczy lekko oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem i zajadać. Ciasto z tego przepisu wychodzi mięciutkie, a masa serowa odpowiednio słodka. Takie bułeczki to świetna propozycja na śniadanie czy też kolację. Bułeczki zachowują świeżość nawet na drugi dzień.
Zapraszam również po moje inne drożdżowe wypieki np: DROŻDŻOWE BUŁECZKI ( DROŻDŻÓWKI ) Z BUDYNIEM lub DROŻDŻOWE ŚLIMAKI Z MAKIEM I PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI. Polecam również moją świąteczny wypiek BABKA DROŻDŻOWA Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY
ZACZYN:
- 50 g świeżych drożdży
- łyżka cukru,
- 1 łyżka mąki,
- 500 ml ciepłego mleka.
CIASTO WŁAŚCIWE:
- 1 kg mąki,
- 3 jajka,
- pół szklanki cukru,
- 200 g rozpuszczonego masła.
FARSZ:
- 400 g sera (twarogu tłustego lub półtłustego),
- 200 g serka homogenizowanego waniliowego,
- 40 g budyniu (proszek),
- 1 jajko,
- 3-4 łyżki cukru.
SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML
Na początku przygotujemy zaczyn. Do miseczki kruszymy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru i mąki, wlewamy ciepłe mleko. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Następnie do misy miksera z hakiem wsypujemy mąkę, cukier, wbijamy jajka, wlewamy przygotowany zaczyn oraz rozpuszczone masło.
Wszystko zagniatamy około 15 minut. Możemy ciasto zagnieść ręcznie.
Przygotowane ciasto odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce przykryte ściereczką.
Następnie przygotujemy farsz. Twaróg łączymy z serkiem, jajkiem, budyniem cukrem. Możemy zrobić to widelcem lub blenderem. Mieszamy do połączenia się składników.
Ciasto i farsz dzielimy na dwie części będzie nam łatwiej wałkować.
Ciasto wałkujemy na prostokąt około 1 cm grubości.
Wykładamy farsz i zwijamy rulon. Rulon lekko spłaszczamy.
Kroimy na trójkaty.
Wykładamy na blaszkę piekarnikową i wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach góra dół.
Upieczone możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego 😉