Na Tłusty Czwartek polecam chrupiące chrusty z dodatkiem cukru waniliowego. Tradycyjne faworki na śmietanie ubijane wałkiem zawsze się udają i są mega smaczne i szybko znikające. Polecam przepis 😉
SKŁADNIKI;
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 4 żółtka,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 1 łyżka octu lub spirytusu,
- 3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 %,
- olej do głębokiego smażenia,
- cukier puder.
WYKONANIE;
Z podanych składników zagniatamy ciasto aby było gładkie i elastyczne. Następnie ciasto kilkakrotnie składamy i zbjamy wałkiem aż pojawią się pęcherzyki powietrza.
Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Następnie ciasto wałkujemy bardzo cieniutko. Kroimy w prostokąty, na środku każdego zrobimy nacięcie i przeciągamy przez nie jeden koniec.
Smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron na złoto.
Usmażone odsączamy z tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 😉
4 komentarze
Najlepiej smakują w tłusty czwartek zapraszam na blog
😉
Idealne na tłusty czwartek, który zbliża się dużymi krokami 🙂
😉