Na Tłusty Czwartek polecam chrupiące chrusty z dodatkiem cukru waniliowego. Tradycyjne faworki na śmietanie ubijane wałkiem zawsze się udają i są mega smaczne i szybko znikające. Polecam przepis 😉
SKŁADNIKI;
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 4 żółtka,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 1 łyżka octu lub spirytusu,
- 3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 %,
- olej do głębokiego smażenia,
- cukier puder.
WYKONANIE;
Z podanych składników zagniatamy ciasto aby było gładkie i elastyczne. Następnie ciasto kilkakrotnie składamy i zbjamy wałkiem aż pojawią się pęcherzyki powietrza.
Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Następnie ciasto wałkujemy bardzo cieniutko. Kroimy w prostokąty, na środku każdego zrobimy nacięcie i przeciągamy przez nie jeden koniec.
Smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron na złoto.
Usmażone odsączamy z tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 😉

5 komentarzy
Najlepiej smakują w tłusty czwartek zapraszam na blog
😉
Idealne na tłusty czwartek, który zbliża się dużymi krokami 🙂
😉
779178 528185Most appropriate the human race messages function to show your and present exclusive chance with unique couple. Beginer appear system in advance of raucous folks will most likely always be aware most of the golden value off presentation, which is actually a persons truck. very best man jokes 934412