Waniliowe faworki/chrusty

Szpileczki i babeczki

Na Tłusty Czwartek polecam chrupiące chrusty z dodatkiem cukru waniliowego. Tradycyjne faworki na śmietanie ubijane wałkiem zawsze się udają i są mega smaczne i szybko znikające. Polecam przepis 😉

SKŁADNIKI;

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 4 żółtka,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1 łyżka octu lub spirytusu,
  • 3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 %,
  • olej do głębokiego smażenia,
  • cukier puder.

WYKONANIE;

Z podanych składników zagniatamy ciasto aby było gładkie i elastyczne. Następnie ciasto kilkakrotnie składamy i zbjamy wałkiem aż pojawią się pęcherzyki powietrza.

Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Następnie ciasto wałkujemy bardzo cieniutko. Kroimy w prostokąty, na środku każdego zrobimy nacięcie i przeciągamy przez nie jeden koniec.

Smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron na złoto.

Usmażone odsączamy z tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

4 komentarze

Teresa Skowrońska 7 lutego 2021 - 17:46

Najlepiej smakują w tłusty czwartek zapraszam na blog

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 8 lutego 2021 - 16:05

😉

Odpowiedz
Słodko Słodka 8 lutego 2021 - 11:08

Idealne na tłusty czwartek, który zbliża się dużymi krokami 🙂

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 8 lutego 2021 - 16:06

😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies