Waniliowe faworki/chrusty

Szpileczki i babeczki

Na Tłusty Czwartek polecam chrupiące chrusty z dodatkiem cukru waniliowego. Tradycyjne faworki na śmietanie ubijane wałkiem zawsze się udają i są mega smaczne i szybko znikające. Polecam przepis 😉

SKŁADNIKI;

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 4 żółtka,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1 łyżka octu lub spirytusu,
  • 3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 %,
  • olej do głębokiego smażenia,
  • cukier puder.

WYKONANIE;

Z podanych składników zagniatamy ciasto aby było gładkie i elastyczne. Następnie ciasto kilkakrotnie składamy i zbjamy wałkiem aż pojawią się pęcherzyki powietrza.

Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Następnie ciasto wałkujemy bardzo cieniutko. Kroimy w prostokąty, na środku każdego zrobimy nacięcie i przeciągamy przez nie jeden koniec.

Smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron na złoto.

Usmażone odsączamy z tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

5 komentarzy

Teresa Skowrońska 7 lutego 2021 - 17:46

Najlepiej smakują w tłusty czwartek zapraszam na blog

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 8 lutego 2021 - 16:05

😉

Odpowiedz
Słodko Słodka 8 lutego 2021 - 11:08

Idealne na tłusty czwartek, który zbliża się dużymi krokami 🙂

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 8 lutego 2021 - 16:06

😉

Odpowiedz
เว็บตรง 9 listopada 2022 - 00:18

900871 355729Come across back yard garden unusual periods of ones Are normally Weight reduction and every one one might be important. One way state could possibly be substantial squandering via the diet. lose weight 180041

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies