Drożdżowe faworki

Szpileczki i babeczki

Wielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek. Dziś przygotowałam faworki drożdżowe, smak mojego dzieciństwa. Moja mama zawsze takie przygotowywała. Takie faworki wystarczy lekko oprószyć cukrem pudrem i zajadać jeszcze ciepłe. Na drugi dzień też są mięciutkie i puszyste. Polecam przepis 😉

SKŁADNIKI;

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 4 żółtka jajek,
  • 3 łyżki cukru,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżki wódki,
  • cukier puder,
  • olej do smażenia.

SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250ML

Do miski wlewamy mleko, wsypujemy cukier i wkruszamy drożdże. Mieszamy i ostawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Następnie ciasto wałkujemy na około 1 cm. Kroimy prostokąty mniej więcej 10 cm na 2,5 cm.

Po środku każdego prostokąta robimy nacięcie. Łapiemy za jedną stronę i wywijamy przez środek.

Faworki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

Upieczone drożdżowe faworki posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies