Pączki z marmoladą różaną

Szpileczki i babeczki

Dziś przygotowałam tradycyjne pączki nadziane marmoladą różaną. Pączki wychodzą mięciutkie i puszyste. Znikają jeszcze ciepłe. Możemy udekorować w dowolny sposób, polać lukrem lub czekoladą. Idealny wypiek na Tłusty Czwartek 😉 Polecam.

SKŁADNIKI;

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 4 żółtka jajek,
  • 3 łyżki cukru,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżki wódki,
  • marmolada różana,
  • cukier puder,
  • olej do smażenia.

WYKONANIE;

Do miski wlewamy mleko, wsypujemy cukier i wkruszamy drożdże. Mieszamy i ostawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Następnie odrywamy kawałki ciasta ( wielkości mandarynki). Spłaszczamy wykładamy łyżeczkę marmolady różanej, zlepiamy i tworzymy kulkę.

Pączki układamy na bawełnianą ściereczkę, przykrywamy drugą ściereczką i zostawiamy na 30 minut.

W głębokim, szerokim garnku rozgrzewamy olej. Pączki smażymy z obu stron na złoty kolor.

Usmażone odsączamy z tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

2 komentarze

Wioleta 6 lutego 2021 - 16:57

Uwielbiam takie pączki. Mniam, mniam 🙂

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 6 lutego 2021 - 20:17

😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies