1 l ciepłej wody,
50 g drożdży,
1 łyżeczka cukru,
2 łyżeczki soli,
8 łyżek płatków owsianych górskich,
1 kg mąki pszennej,
1 garść siemienia lnianego,
kilka łyżek mleka,
+ ziarna do posypania,
Ciepłą wodę mieszamy z drożdżami, płatkami owsianymi, solą i cukrem. Odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy mąkę i siemienie lniane.
Ciasto mieszamy do połączenia się składników. Ciasto jest luźne.
Przekładamy do natłuszczonej blaszki, smarujemy mlekiem i posypujemy siemieniem lnianym. Odstawiamy do wyrośnięcia na pół godzinki.
Pieczemy ok 1 godziny w 180 stopniach 😉
Smacznego. 😉
Ciasto mieszamy do połączenia się składników. Ciasto jest luźne.
Przekładamy do natłuszczonej blaszki, smarujemy mlekiem i posypujemy siemieniem lnianym. Odstawiamy do wyrośnięcia na pół godzinki.
Pieczemy ok 1 godziny w 180 stopniach 😉
Smacznego. 😉
4 komentarze
Na jak dużą keksowkę jest ten chlebek? Albo ja jakie wymiary dwuch mniejszych? Wyglada smakowicie ��
40 na 13 cm jedna duża;)
Wspaniały chleb. Dzisiaj piekę!
😉