Chlebek owsiany z siemieniem lnianym

Szpileczki i babeczki

 

1 l ciepłej wody,

50 g drożdży,

1 łyżeczka cukru,

2 łyżeczki soli,

8 łyżek płatków owsianych górskich,

1 kg mąki pszennej,

1 garść siemienia lnianego,

kilka łyżek mleka,

+ ziarna do posypania,

 
Ciepłą wodę mieszamy z drożdżami, płatkami owsianymi, solą i cukrem. Odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy mąkę i siemienie lniane. 
Ciasto mieszamy do połączenia się składników. Ciasto jest luźne.
Przekładamy do natłuszczonej blaszki, smarujemy mlekiem i posypujemy siemieniem lnianym. Odstawiamy do wyrośnięcia na pół godzinki.
Pieczemy ok 1 godziny w 180 stopniach 😉
Smacznego. 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

4 komentarze

Unknown 24 marca 2018 - 08:44

Na jak dużą keksowkę jest ten chlebek? Albo ja jakie wymiary dwuch mniejszych? Wyglada smakowicie ��

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 28 marca 2018 - 09:43

40 na 13 cm jedna duża;)

Odpowiedz
Patrycja Reszko 10 kwietnia 2021 - 09:39

Wspaniały chleb. Dzisiaj piekę!

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 11 kwietnia 2021 - 07:06

😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies