Pyzy z mięsem i kiszoną kapustą
Ciasto
1,5 ugotowanych ziemniaków,
Mąka ziemniaczana,
2 jajka,
sól do smaku,
Farsz
1/2 kg ugotowanego mięsa,
1/2 kg ugotowanej kapusty kiszonej,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1 łyżka majeranku.
Ciasto; Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy. Ciepłe przeciskamy przez praskę. Studzimy.
Ciasto przekładamy do miski, dzielimy na 4 części i jedną część wyjmujemy i w te miejsce wsypujemy mąkę, aby było równo z ziemniakami. Dokładamy część ziemniaków, dodajemy jajka i zagniatamy ciasto.
Ugotowane mięso mielimy i łączymy z ugotowaną kiszona kapustą. Przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na kulki wielkości średniej pomarańczy.
Każdą spłaszczamy i wkładamy farsz, zlepiamy i formujemy owalny kształt.
Gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut do wypłynięcia. Podajemy ze smażoną cebulką. Smacznego 😉