Drożdżowe muffiny z cynamonem i migdałami

Szpileczki i babeczki

Drożdżowe muffiny z cynamonem i migdałami


Ciasto;
800 g mąki,
1 jajko,
2 szklanki mleka,
50 g drożdży,
0,5 szklanka cukru,
125 g masła,
Nadzienie;
3-4 łyżki cynamonu,
4 łyżki cukru,
125 g rozpuszczonego masła,
rozdrobnione migdały.

Drożdże mieszamy z mlekiem i cukrem, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. 

Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki oraz zaczyn i zagniatamy ciasto. 


Odstawiamy na 1,5 godziny aż podwoi objętość. 


Ciasto wałkujemy na prostokąt dość cienko, smarujemy masłem, posypujemy cukrem i cynamonem. 


Zwijamy w rulon i kroimy na równie kawałki. 


Przekładamy do foremek muffinkowych. 


Posypujemy rozdrobnionymi migdałami. 


Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.


Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies