Pszenno-żytnie pierogi z mięsem i serkiem kremowym

Szpileczki i babeczki



Pszenno-żytnie pierogi z mięsem i serkiem kremowym
Ciasto
250 g mąki pszennej,
250 g mąki żytniej,
500 ml wody (wrzątku),
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
szczypta soli,
1 jajko,
3 łyżki oleju.


Farsz
1 kg łapatki wieprzowej,
1 marchew,
1 pietruszka,
kawałek selera,
1 mała cebula,
2 liścia laurowe,
3 ziela angielskie,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczka ostrej papryki,
szczypta kurkumy,
125 g serka kremowego Apetina (  z pesto i rukolą).

Mięso gotujemy do miękkości wraz z obranymi i umytymi warzywami. Do mięsa i warzyw dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Ugotowane mięso i warzywa studzimy i mielimy przez maszynkę. Dodajemy przyprawy i serek mieszamy dokładnie.

Mąki przesiewamy i wlewamy wrzątek mieszając łyżką. Odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto odstawiamy na chwilę aby odpoczeło (10-15 minut).



Ciasto wałkujemy dość cieniutko, podsypując mąką. Wykrawamy kubkiem kółeczka. Na każde wykładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi.



Gotujemy w osolonej wodzie około 10 min do wypłynięcia.



Podajemy ze smażoną cebulką.



Smacznego 😉




Codziennie baw się smakiem!

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies