Brzoskwinie w syropie

Szpileczki i babeczki

Brzoskwinie w syropie
3 kg brzoskwiń,
3 litry wody,
1 kg cukru,
sok z 3 cytryn.
Brzoskwinie obieramy. Dla ułatwienia możemy zanurzyć brzoskwinie w wrzątku na 3 minuty.

Kroimy na pół wyjmujemy pestkę.

Brzoskwinie możemy zostawić w połówkach lub podzielić na mniejsze części. Ja dzieliłam na cztery.

W garnku gotujemy 3 litry wody wraz z cukrem, dodajemy sok z cytryny.

Gotujemy na małym ogniu około 10 minut.Brzoskwinie układamy do słoików i zalewamy gorącym syropem i zakręcamy.

Słoiki wstawiamy do garnka z ściereczką na dnie.

Wlewamy gorącą na 3/4 wysokości słoika.

Pasteryzujemy 10 minut od zagotowania (słoiki 500 ml ).

Słoiki wyjmujemy i ustawiamy do góry dnem do wystudzenia.


Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies