Waniliowe pączki z dziurką pieczone

Szpileczki i babeczki

 Waniliowe pączki z dziurką pieczone
1 i 1/3 szklanki letniego mleka,
14 g drożdży świeżych,
cukier waniliowy,
laska wanilii,
2 łyżki masła,
2/3 szklanki drobnego cukru,
2 jajka,
5 szklanek mąki pszennej,
cukier puder,
cynamon.
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i cukrem. Odstawiamy na 30 minut aż drożdże zaczną pracować. Masło rozpuszczamy i studzimy.

Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i rozczyn. 

Zagniatamy dokładnie ciasto. Odstawiamy na około 1 godzinę. Ciasto wałkujemy na około 2 cm wykrawamy szklanką kółeczka, następnie na środku kieliszkiem robimy dziurkę. 

Wykładamy na natłuszczoną blaszkę posypaną mąką. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. 

Upieczone posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
 Smacznego 😉 

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies