Schab pieczony w warzywach
1 kg schabu,
sól i pieprz do smaku,
słodka papryka.
Sos warzywny
2 marchewki,
1 pietruszka,
1 cebula,
1/4 selera,
szklanka wody,
2 łyżki śmietany 18 %,
sól i pieprz do smaku,
szczypta kurkumy i słodkiej papryki.
Schab kroimy na 1,5 cm plastry. Posypujemy solą, pieprzem i słodką papryką. Marchew, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w piórka.
Olej rozgrzewamy na patelni i chwilkę podsmażamy warzywa. Wlewamy wodę i dusimy, aż zmiękną. Przyprawiamy i dodajemy śmietanę. Mieszamy.
Plastry schabu układamy w naczyniu żaroodpornym. Przekładamy zawartość patelni na mięso.
Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 😉