Cukinia faszerowana mięsem mielonym
2 małe cukinie,
1 pomidor,
1 cebula,
500 g mięsa mielonego wieprzowego,
3 łyżki kaszy manny ,
2 jajka,
sók i pieprz do smaku,
łyżeczka ziół prowansalskich,
łyżeczka słodkiej papryki,
garść świeżych ziół natki pietruszki i bazylii.
ser wg uznania.
Cukinię kroimy wzdłóż i łyżką pozbywany się środków. Oprószamy solą.
Do mięsa mielonego dodajemy jajka, kaszę, przyprawy i zioła. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Pomidor sparzamy, pozbywamy się skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa. Mieszamy dokładnie masę. Mięso wykładamy na cukinię.
Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy i pospujemy serem startym na dużych oczkach.
Wkładamy do piekarnika na 5 minut aż ser się rozpuści.
Smacznego 😉