Drożdżowe bułeczki z kruszonką
4,5szklanki mąki,
100 g cukru,
20 g drożdży,
2 jajka,
1,5 szklanki mleka,
50 g rozpuszczonego masła,
Kruszonka
150 g mąki pszennej,
100 g cukru,
100 g masła.
Drożdże kruszymy do miski. Wsypujemy cukier i wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Z ciasta rwiemy kawałki wielkości większej mandarynki i robimy kulkę. Wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczamy.
Składniki kruszonki mieszamy ze sobą.
Posypujemy bułeczki.
Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.
Smacznego 😉
2 komentarze
Takie domowe, drożdżowe bułeczki są najlepsze 🙂
329386 34049Its like you read my mind! You appear to know so significantly about this, like you wrote the book in it or something. I believe which you can do with some pics to drive the message home a bit, but rather of that, this is great blog. A great read. Ill undoubtedly be back. 644477