Proste ciasto drożdżowe

Szpileczki i babeczki

Proste ciasto drożdżowe

300 g mąki pszennej,
15 g drożdży świeżych,
125 ml letniego mleka,
50 g cukru,
1 jajko,
50 g roztopionego masła.
Drożdże łączymy z ciepłym mlekiem i cukrem, odstawiamy na 15 minut.
Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.
Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Przekładamy do keksówki ( o wymiarach około 12 x 33 cm) wysmarowanej masłem i posypaną mąką.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Upieczone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 😉

 

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies