Babka ziemniaczana (kartoflak)

Szpileczki i babeczki
Babka ziemniaczana (kartoflak)
1 kg ziemniaków,
2 ząbki czosnku,
1 duża cebula,
4 łyżki kaszy manny,
2 jajka,
2 łyżeczki suszonego majeranku,
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka czarnego pieprzu,
1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
1,5 łyżeczki soli.
Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach.
Ziemniaki wyłożyć na sitko umieszczone na misce i lekko ugniatamy.

Z ziemniaków odcieknie nadmiar płynu, a na dnie miski zostanie skrobia ziemniaczana. Płyn delikatnie zlewamy z miski, a skrobię mieszamy z masą ziemniaczaną.

Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a czosnek przeciskam przez praskę. Mieszamy z ziemniakami.

Następnie dodajemy jajka, przyprawy i dokładnie mieszamy.

Keksówkę smarujemy olejem, wlewamy masę i lekko skrapiamy olejem.

Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Babka powinna być zrumieniona.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.


Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies