Wytrawne babeczki z mięsem mielonym i warzywami
Ciasto;
300 g mąki,
45 g masła,
7 g suchych drożdży,
150 ml mleka,
3 łyżki oleju,
3/4 łyżeczki cukru,
3/4 łyżeczki soli.
Farsz;
250 g mięsa mielonego z indyka,
1 cebula,
1 marchewka,
1 czerwona papryka,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczka ostrej papryki,
około 150 g żółtego sera.
Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. Dodajemy olej, mleko i masło. Zagniatamy ciasto.
Marchewkę i cebulę obieramy.
Marchew trzemy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę i paprykę kroimy w kosteczkę.
Mięso wraz z warzywami smażymy na łyżce oleju około 5 minut.
Ciasto wałkujemy wykrawamy kułeczka. Wylepiamy foremki muffinkowe, wykładamy farsz.
Posypujemy startym serem.
Pieczemy 30-40 minut w 190 stopniach.
Smacznego 😉
4 komentarze
Smaczne i syte 🙂
Zdecydowanie 😉
Witam, w przepisie jest mowa o oleju do ciasta. Jaką ilość dać?
Już jest poprawione 😉