Szybki piernik

Szpileczki i babeczki

Przepyszny piernik nie wymagający leżakowania. Piernik po upieczeniu wychodzi mięciutki i puszysty w środku z chrupiącą skórką.
Piernik posypałam cukrem pudrem, ale możemy polać rozpuszczoną czekoladą, polewą kakaową lub lukrem. Przygotowany piernik długo zachowuje swoją świeżość. Upieczony piernik pachnie w całym domu i od razu przypomina się magia świąt. Takie wypieki nie dość ze są szybkie i proste w przygotowaniu, to na dodatek sam zapach zachęca do zjedzenia kawałeczka. Tak przygotowany piernik dodatkowo możemy przekroić i posmarować ulubionym dżemem lub powidłami. Na pewno podkreśli to słodki smak piernika. A Wy lubicie pierniki? Przygotowujecie te długo dojrzewające czy takie ekspresowe?

Jeżeli macie ochotę na inne pierniki to polecam: EKSRESOWY PIERNIK BEZ MIODU , PIERNIK ”LAST MINUTE” lub SERNIK Z PIERNIKAMI

Zachęcam również do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku.

SKŁADNIKI:

  • 200 g masła,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 czubate łyżki miodu,
  • pół szklanki mleka,
  • 3 szklanki mąki,
  • 40 g przyprawy do piernika,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 jajka.

SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML

WYKONANIE:

Przygotowanie piernika zaczynamy od przygotowania miodowego syropu. Do rondelka wrzucamy kostkę masła, wsypujemy cukier i dodajemy miód. Całość doprowadzamy do wrzenia, gdy zacznie się gotować wlewamy pół szklanki mleka. Odstawiamy i pozostawiamy do wystudzenia.

Gdy już syrop miodowy przestygł, możemy zacząć przygotowywać ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika. Jajka mieszamy i dodajemy do sypkich składników. Mieszamy łyżką rózgową. Możemy to zrobić również mikserem. Następnie stopniowo dodajemy syrop miodowy i mieszamy do połączenia się składników.

Blaszkę 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i ładnie równamy.

Ciasto piernikowe pieczemy 60-65 minut do suchego patyczka. Następnie ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Oczywiście piernik możemy udekorować według własnego uznania. Na przykład polać rozpuszczoną czekoladą, kakaową polewą lub lukrem. Piernik możemy również przekroić i posmarować ulubionym dżemem lub powidłami.

Piernik gotowy do zajadania.

Piernik jest gotowy od razu do jedzenia. Tak przygotowany piernik długo zachowuje swoją świeżość.

Zapraszam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku.

Jeżeli przygotowałeś/aś szybki piernik z mojego przepisu wyślij mi zdjęcie z efektów pracy, będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam je do wpisu 😉

Życzę udanych wypieków 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies