Sezon szparagowy trwa w najlepsze więc trzeba korzystać z tych dobroci jak najdłużej. Szparagi to moje ulubione warzywo i mogłabym je jeść pod każdą postacią. Dziś proponuję banalnie prosty przepis na szparagi w miodzie z musztardą francuską. Tak przygotowane szparagi są słodkie, a zarazem pikantne dzięki dodaniu musztardy i czosnku. Jeżeli macie chęci na trwściwsze danie ze szparagami to polecam POLĘDWICZKI Z MAKARONEM I SZPARAGAMI W SOSIE lub danie idealne na grilla SZPARAGI W BOCZKU 😉
Tak przygotowane szparagi to świetna propozycja na śniadanie, obiad i kolację. Mogą być dodatkiem do dań obiadowych jak i przystawką. Na grilla też się świetnie sprawdzą.
SKŁADNIKI;
- pęczek szparagów,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki miodu lipowego,
- 1 łyżka musztardy francuskiej,
- 1 ząbek czosnek,
- 1 łyżeczka przyprawy czosnek, suszone pomidory, bazylia,
- sól i pieprz do smaku.
WYKONANIE;
Na patelnię wrzucamy masło i rozgrzewamy. Ze szparagów pozbywamy się twardych końcówek. Następnie dodajemy szparagi na rozgrzaną patelnię. Zmiejszamy ogień i smażymy na średnim ogniu około 2-3 minuty. Po tm czasie dodajemy miód, musztardę francuską, sól i pieprz, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawę czosnek, suszone pomidory i bazylia. Mieszamy delikatnie i smażymy jeszcze chwilkę, aż składniki się ładnie połączą. Szparagi gotowe do podania 😉
Do przygotowania Szparagów w miodzie z musztardą francuską użyłam miodu Apimar.
Jeżeli przygotowałeś/aś szparagi w miodzie z musztardą francuską z mojego przepisu wyślij mi zdjęcie będzie mi bardzo miło i z przyjemnością wstawię do wpisu 😉
2 komentarze
85962 991567This plot doesnt reveal itself; it has to be explained. 287536
619552 258462OK initial take a good appear at your self. What do you like what do you not like so considerably. Function on that which you do not like. But do not listen to other men and women their opinions do not matter only yours does. Work on having the attitude that this is who you are and if they dont like it they can go to hell. 972926