Sezon szparagowy trwa w najlepsze więc trzeba korzystać z tych dobroci jak najdłużej. Szparagi to moje ulubione warzywo i mogłabym je jeść pod każdą postacią. Dziś proponuję banalnie prosty przepis na szparagi w miodzie z musztardą francuską. Tak przygotowane szparagi są słodkie, a zarazem pikantne dzięki dodaniu musztardy i czosnku. Jeżeli macie chęci na trwściwsze danie ze szparagami to polecam POLĘDWICZKI Z MAKARONEM I SZPARAGAMI W SOSIE lub danie idealne na grilla SZPARAGI W BOCZKU 😉
Tak przygotowane szparagi to świetna propozycja na śniadanie, obiad i kolację. Mogą być dodatkiem do dań obiadowych jak i przystawką. Na grilla też się świetnie sprawdzą.
SKŁADNIKI;
- pęczek szparagów,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki miodu lipowego,
- 1 łyżka musztardy francuskiej,
- 1 ząbek czosnek,
- 1 łyżeczka przyprawy czosnek, suszone pomidory, bazylia,
- sól i pieprz do smaku.
WYKONANIE;
Na patelnię wrzucamy masło i rozgrzewamy. Ze szparagów pozbywamy się twardych końcówek. Następnie dodajemy szparagi na rozgrzaną patelnię. Zmiejszamy ogień i smażymy na średnim ogniu około 2-3 minuty. Po tm czasie dodajemy miód, musztardę francuską, sól i pieprz, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawę czosnek, suszone pomidory i bazylia. Mieszamy delikatnie i smażymy jeszcze chwilkę, aż składniki się ładnie połączą. Szparagi gotowe do podania 😉
Do przygotowania Szparagów w miodzie z musztardą francuską użyłam miodu Apimar.
Jeżeli przygotowałeś/aś szparagi w miodzie z musztardą francuską z mojego przepisu wyślij mi zdjęcie będzie mi bardzo miło i z przyjemnością wstawię do wpisu 😉