Ciasto kinder bueno z krówką
Masa bueno
400 ml śmietanki 30%,
250 g serka mascarpone,
2 łyżki miodu,
2,5 łyżki masła,
2 szklanki mleka w proszku,
100 g orzechów laskowych,
1 łyżka żelatyny.
Masa śmietankowa
1 opakowanie śnieżki,
1 szklanka mleka,
1 łyżka żelatyny.
Dodatkowo
2 duże paczki herbatników,
1 puszka krówki,
czekolada.
Dużą blaszkę wykładamy herbatnikami. Smarujmy krówką ( połowę puszki ) i układamy znów herbatniki.
Krem bueno:
Do rondelka wlewamy 200 ml śmietanki, dodajemy masło, mleko w proszku i miód. Rozpuszczamy aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy połowę serka mascarpone i orzechy. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. 200 ml śmietanki ubijamy na sztywno, dodajemy resztę serka mascarpone i miksujemy. Łączymy z zawartością rondelka. Żelatynę rozpuszczamy i studzimy, łączymy z masą. Wykładamy masę na herbatniki.
Na herbatniki wykładamy pozostałą krówkę i przykrywamy herbatnikami. Śnieżkę ubijamy z mlekiem. Żelatynę rozpuszczamy i studzimy, łączymy z masą. Wykładamy na wierzch ciasta.
Na masę śmietankową kruszymy herbatniki i posypujemy czekoladą pokrojoną w kosteczkę. Chłodzimy w lodówce.
Smacznego 😉
8 komentarzy
Do popołudniowej kawy idealne 😊
Polecam 😉
wygląda fantastycznie! też zrobiłam wczoraj ciasto bez pieczenia z masą krówkową-trzeba się osłodzić w karnawale:)
Polecam 😉
To musi być pyszne
Jest jest 😉
A duża blacha to jaka? 30 z 25 czy większa raczej?
Może być taka i taka, jeżeli będzie mniejsza ciasto będzie wyższe.