Zupa krem z dyni

Szpileczki i babeczki

Zupa krem z dyni
1 kg dyni,
2 ziemniaki,
2 marchewki,
1 litr bulionu drobiowego,
1 mała cebula,
sok z połowy cytryny,
½ łyżeczki zmielonego imbiru w proszku
sól i pieprz,
gałka muszkatołowa,
kurkuma,
orzechy włoskie.
Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dynię, ziemniaki, marchewki i cebulę gotujemy na bulionie do miękkości. Zupę blendujemy na gładki krem. Przyprawiamy i chwilkę gotujemy.

Orzechy prażymy na patelni. Posypujemy zupę. Zupę możemy zabielić śmietaną (niekoniecznie).

Podajemy z chrupiącym pieczywem.


Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies