

Zapiekanka makaronowa z szynką i siemieniem lnianym
400 g surowego makaronu,
250 ml śmietanki 30 %,
1 l wody,
300 g szynki,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczka kurkumy,
1 łyżeczka ostrej papryki,
1 łyżka słodkiej papryki,
1 łyżeczka bazylii.
Śmietankę i wodę podgrzewamy, dodajemy przyprawy i mieszamy.
Do naczynia żaroodpornego wsypujemy surowy makaron. Szynkę kroimy w kosteczkę i dodajemy do makaronu. Posypujemy ziarnami siemienia lnianego. Zalewamy przygotowanym sosem. Makaron powinien być całkowicie pokryty sosem.
Zapiekamy około 45 minut.
Gotowe.
Smacznego;)

2 komentarze
mniam, zapiekanki zawsze są dobre, szczególnie jak ma się mało czasu na ugotowanie obiadu, albo trzeba go przygotować dzień wcześniej i przed podaniem tylko zapiec 🙂
Najlepsze są jak wszystko wrzucamy do naczynia żaroodpornego i do piekarnika 😉 Nie trzeba wielu garnków myć 😉