Przepisów na ciasta z jabłkami jest mnóstwo. Szarlotka jest bardzo smaczna, lekka, a zarazem krucha. Świetne ciacho do kawki, jako deser do niedzielnego obiadu. Kruche ciasta z owocami świetne komponują się z lodami. Polecam Wam również inne ciasta z jabłkami KRUCHE CIASTO KAKAOWE Z BUDYNIEM I JABŁKAMI, CIASTO KOKOSOWE Z JABŁKAMI lub DROŻDŻOWE BUŁECZKI ( DROŻDŻÓWKI ) Z SEREM I JABŁKAMI, Proponuję również inne kruche ciacha KAKAOWO-ORZECHOWE KRUCHE CIASTO Z OWOCAMI I PIANKA, KRUCHE CIASTO KAKAOWE Z PIANKĄ I BANANAMI lub KRUCHE CIASTO Z PIANKĄ I GRUSZKAMI. A wy jakie ciasta z jabłkami robicie?
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 50 g cukru,
- 200 g masła (zimnego),
- 4 żółtka.
Pianka:
- 4 białka,
- 2/3 szklanki cukru,
- 2 budynie waniliowe po 40 g,
- 1/3 szklanki oleju.
Dodatkowo:
4-5 jabłek.
WYKONANIE:
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło, żółtka jajek i cukier. Szybko zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy na dwie części. Owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki.
Białka ubijamy na sztywną piankę. Następnie dodajemy cukier, miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy proszek budyniowy cały czas ubijając, na koniec dodajemy powoli olej. Miksujemy do uzyskania gładkiej, lśniącej masy.
Jabłka obieramy i kroimy w piórka.
Blaszkę 20×30 wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wykładamy jedną część ciasta, następnie wykładamy piankę. Na budyniową piankę wykładamy jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta.
Tak przygotowane ciasto pieczemy 45-50 minut na złoty kolor. Studzimy na kratce.
Ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem
Szarlotka z budyniową pianką fajnie smakuje z waniliowymi lodami.
Ciasto gotowe do zajadania 😉 Smacznego 😉
Jeżeli przygotowałeś/aś ciasto Szarlotka z budyniową pianką z mojego przepisu wyślij mi zdjęcie z efektów pracy. Będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam do wpisu.