Loading...

Kruche ciasto kakaowe z pianką i bananami

Kruche ciasto kakaowe z pianką i bananami

Ciasto;
2,5 szklanki mąki pszennej,
250 g masła zimnego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki cukru pudru,
5 żółtek,
2 łyżki kakao.
Pianka;
5 białek
1 szklanka drobnego cukru,
2 opakowania budyniu waniliowego po 40 g,
1/2 szklanki oleju.
Dodatkowo;
4-5 bananów.
Ciasto;

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy.

Dodajemy masło, żółtka,kakao i cukier. Szybko zagniatamy ciasto.

Dzielimy na dwie części.

Pianka;


Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i dalej miksujemy aż cukier się rozpuści. Następnie wsypujemy proszek budyniowy i chwilkę miksujemy.

Pod koniec miksowania wlewamy małą stróżką olej cały czas miksując.

Banany obieramy i kroimy w plasterki.

Jedną część ciasta wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę(33 x 20 cm).

Następnie wykładamy plasterki bananów, na to pianka i na koniec druga część ciasta.


Pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach.


Smacznego 😉

2 komentarze do “Kruche ciasto kakaowe z pianką i bananami”

  1. Di bloguje says: 19 lutego 2020 at 20:14

    Bardzo lubię takie ciasta. Pysznie wygląda.

  2. Teresa S says: 23 listopada 2020 at 19:56

    Baedzo ciekawy przepis zapraszam do mnie na blog

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*