Racuchy drożdżowe z serem (twarogiem)
250 ml ciepłego mleka,
1,5 szklanki mąki,
25 g świeżych drożdży,
łyżka cukru,
2 jajka,
szczypta soli,
200 g sera twarogowego,
cukier puder do posypania.
Do miski kruszymy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru i wlewamy ciepłe mleko. Odstawiamy na chwilę 10-15 minut aż drożdże zaczną pracować. Twaróg kruszymy dłońmi.
Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Na patelnię wlewamy 3-4 łyżki oleju, rozgrzewamy. Łyżką wykładamy ciasto, formując zgrabne racuchy. Smażymy z obu stron na złoty kolor na średnikm ogniu.
Usmażone posypujemy cukier puder.
Smacznego 😉
1 komentarz
Same drożdżowe do mnie nie przemawiają, ale z serem to już zupełnie co innego, pyszne 🙂