Ptasie mleczko na biszkopcie z musem mandarynkowym
Biszkopt
6 jajek,
1 szklanka mąki pszennej,
6 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
¾ szklanki cukru.
Mus
6 mandarynek.
Ptasie mleczko
8 białek,
1 i 1/2 szklanki cukru,
cukier waniliowy,
8 łyżeczek żelatyny.
Dodatkowo
Dowolna polewa.
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na puszystą pianę, dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żółtka i przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką. Do natłuszczonej i posypanej mąką blaszki (25×35) wlewamy ciasto. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Mus:
Mandarynki obieramy ze skórki. Blendrujemy na gładki mus. Wykładamy na biszkopt.
Ptasie mleczko:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy aż cukier się rozpuści. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i dodajemy do białek. Mieszamy. Masę przekładamy na ma ciasto. Polewamy dowolną polewą. Schładzamy w lodówce.
Smacznego 😉