Ptasie mleczko na biszkopcie z musem mandarynkowym

Szpileczki i babeczki
Ptasie mleczko na biszkopcie z musem mandarynkowym


Biszkopt
6 jajek,
1 szklanka mąki pszennej,
6 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
¾ szklanki cukru.

Mus
6 mandarynek.
Ptasie mleczko
8 białek,
1 i 1/2 szklanki cukru,
cukier waniliowy,
8 łyżeczek żelatyny.

Dodatkowo
Dowolna polewa.

Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na puszystą pianę, dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żółtka i przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką. Do natłuszczonej i posypanej mąką blaszki (25×35) wlewamy ciasto. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Studzimy. 



Mus: 



Mandarynki obieramy ze skórki. Blendrujemy na gładki mus. Wykładamy na biszkopt. 



Ptasie mleczko:



Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy aż cukier się rozpuści. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i dodajemy do białek. Mieszamy. Masę przekładamy na ma ciasto. Polewamy dowolną polewą. Schładzamy w lodówce. 



Smacznego 😉


Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies