Pizzerinki ze szparagami

Ciasto;
1 saszetka suszonych drożdży instant (7 g),
300 ml ciepłej wody,
1 łyżeczka cukru,
2 łyżki Śniadaniowej,
500 g mąki pszennej,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka suszonej bazyli.
Dodatki;
około 1 szklanki ketchupu,
1 cebula duża,
pęczek szparagów,
około 150-200 g ulubionej kiełbaski,
sól i pieprz do smaku,
suszona bazylia.
Ciepłą wodę wlewamy do miski. Wsypujemy drożdże, sól, cukier i bazylię. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy rozczyn i zagniatamy ciasto.
Na koniec wlewamy rozpuszczoną Śniadaniową i zagniatamy do momentu uzyskania gładkiego ciasta.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.


Ciasto dzielimy na kuleczki ( kuleczka wielkości mandarynki).

Spłaszczamy i wykładamy na natłuszczoną blaszkę.

Każdy placek smarujemy kechupem.

Cebulę obieramy i kroimy w piórka.

Kiełbaskę kroimy w plasterki.

Szaparagi kroimy w kostkę.

Ser trzemy na tarce o dużych oczkach.

Na każdy placek układamy kilka cebulę, kiełbaskę i szaparagi, posypujemy serem.

Posypujemy odrobiną soli i pieprzu oraz suszoną bazylią.

Pieczemy 20-25 minut w 190 stopniach.
Podajemy z ulubionymi sosami.
Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies