Pieczeń drobiowo – wieprzowa to świetny dodatek do pieczywa. Kilka prostych składników i mamy gotową domową wędlinę. Gwarantuję, że jest o niebo lepsza niż jakakolwiek kupiona w sklepie.
Polecam Wam również inne moje wytrawne wypieki na kanapkę : PIECZEŃ (MOZAIKA) DROBIOWA Z PIERSI KURCZAKA, PIECZEŃ WIEPRZOWA Z RYŻEM I MIESZANKĄ KEKSOWĄ, PIECZEŃ WIEPRZOWA Z RYŻEM.
Do tego typu wypieków lub kotletów mielonych używam panieru z ciecierzycy zamiast bułki tartej.
SKŁADNIKI:
- 1 kg mięsa mielonego z szynki,
- 1 kg piersi z kurczaka,
- 3 jajka,
- 3-4 łyżki bułki tartej lub panieru z ciecierzycy,
- 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego,
- 1 łyżka papryki wędzonej,
- sól i pieprz do smaku.
WYKONANIE:
Piersi z kurczaka kroimy w średnią kostkę. Do mięsa mielonego dodajemy piersi z kurczaka, jajka, bułkę tartą lub panier z ciecierzycy ( ja dodaję panier ze względu na brak glutenu) i przyprawy.
Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny.
Po tym czasie przekładamy do formy u mnie 24×12 cm.
Pieczemy w 180 stopniach góra dół 1,5 godziny. Pieczeń pozostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Smacznego 😉