PAPRYKARZ Z TUŃCZYKIEM

Szpileczki i babeczki

Paprykarz z tuńczykiem to idealne smarowidło do świeżego pieczywka. Paprykarz najlepiej jest przygotować dzień wcześniej. Tak przygotowana pasta może postać w lodówce nawet kilka dni. Polecam przygotowanie takiego paprykarza z tuńczykiem 😉

SKŁADNIKI:

  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • kawałek pora,
  • 1 cebula,
  • 1,4 selera,
  • 1 szklanka ryżu ( ryż gotujemy w 0,5 l wody na sypko),
  • 4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
  • puszka tuńczyka 200 g.
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • około 1 szklanki wody.

WYKONANIE:

Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Marchewkę, pietruszkę i seler trzemy na tarce o dużych oczkach. Por kroimy w plasterki, a cebulę w kosteczkę.

Wszystkie warzywa smażymy na łyżce oleju około 5 minut, następnie wlewamy wodę i dusimy 20-30 minut na małym ogniu, jeżeli jest potrzeba dolewamy wody. Warzywa powinny być miękkie, a woda wyparowana.

Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, sol i pieprz, słodką paprykę i zioła prowansalskie. Całość dusimy około 5 minut.

Na koniec dodajemy tuńczyka i ugotowany ryż. Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu na sypko.

Ja dodaję dość dużo ryżu, ale możemy dodać mniej wedle własnego uznania.

Paprykarz przekładamy do czystego naczynia i przechowujemy w lodówce. Paprykarz najlepiej smakuje na drugi dzień.

Zapraszam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku i zachęcam do subskrypcji 😉

Jeżeli spodobał ci się przepis i przygotowałeś/aś go wyślij mi zdjęcie z efektów pracy będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam je do wpisu 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies