CIASTO KARMELOWA INKA ŁYŻKĄ MIESZANE

Szpileczki i babeczki

Przepyszne ciacho, ekspresowe, łyżką mieszane. Przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie 10 minut. Kawa inka dodaje fajnego smaczku, ale smak karmelowy jest odczuwalne bardzo delikatnie. Ciasto jest wilgotne w środku ze chrupiącą skórką. Takie ciasto jest idealne do kawy czy też herbaty, ale również fajnie smakuje z mlekiem 😉

SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • pół szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 2 łyżki mleka w proszku,
  • 1 czubata łyżka kakao,
  • 250 ml mleka,
  • pół szklanki oleju,
  • 2 czubate łyżki kawy inka karmelowa.

WYKONANIE:

Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i do jego wykonania potrzebujemy tylko miseczkę i łyżkę najlepiej rózgową lub widelec.

Do miski wsypujemy mąkę, sodę, cukier, mleko w proszku, kakao i kawę inkę. Ja użyłam inki o smaku karmelowym, ale jeżeli mamy zwykłą możemy użyć takiej.

Następnie wlewamy mleko i olej całość dokładnie mieszamy, do momentu połączenia się składników.

Kolejność dodawania składników jest tak na prawdę dowolna. Nie ma znaczenia który produkt pierwszy znajdzie się w misce.

Przygotowane ciasto wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wymiary formy 24×10 cm, ale może być dowolna.

Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 50 minut, do suchego patyczka.

Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Możemy polać również rozpuszczoną czekoladą lub lukrem.

Zapraszam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku ciasta 😉 Zachęcam również do dawania łapek w górę oraz subskrybcje 😉

Jeżeli spodobał Ci się przepis i przygotowałeś/aś takie ciasto wyślij mi zdjęcie z efektów pracy będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam je do wpisu 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies