Mini calzone z mięsem indyczym i jaglanką
500 g mąki pszennej,
20 ml mleka,
1 łyżkę soli,
2 łyżki drożdży,
2 łyżki oleju,
500 g mięsa mielonego indyczego,
0,5 szklanki kaszy jaglanej,
1 cebula,
1 marchewka,
1 czerwona papryka,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1 łyżeczka bazylii,
ok 100 g sera żółtego,
kilka łyżek ketchupu,
Mięso podsmażamy, dodajemy przyprawy, cebulę i paprykę pokrojoną w kosteczkę oraz marchewkę startą na tarce o dużych oczkach. Smażymy ok 15 minut.
Kaszę gotujemy w stosunku 2;1 ( 1 szklanka wody, 0,5 kaszy). Studzimy i mieszamy z mięsem.
Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże, sól, mleko i olej. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut. Ciasto wałkujemy i wykrawamy kółka ok 12 cm, większa szklanka.
Każde kółko smarujemy (środek) ketchupem, posypujemy serem, wykładamy łyżkę mięsa zlepiamy jak pierogi. Wykładamy na natłuszczoną blaszkę i pieczemy 30 minut w 200 stopniach.
Smacznego 😉
2 komentarze
Muszą być pyszne 🙂 Bardzo lubię takie przekąski 🙂
Polecam 😉