Kruche ciasto z pianką budyniową i rabarbarem

Szpileczki i babeczki

Kruche ciasto z pianką budyniową i rabarbarem


Ciasto
250 g masła,
2,5 szklanki mąki,
5 żółtek,
3 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Rabarbar
5 łodyg rabarbaru,
2 łyżki kaszy manny.
Pianka
5 białek,
200 g cukru,
2 opakowania budyniu malinowego (2x40g),
125 ml oleju.

Składniki powinny być z lodówki.

Makę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto.

Dzielimy na 2 równie części i odkładamy do lodówki.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Wykładamy jedną część ciasta na blaszkę.

Rabarbar obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Łączymy z kaszą manną.

Wykładamy na ciasto.


Pianka.


Białka ubjamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, budyń.

Na koniec wlewamy po mału olej ciągle ubijając.

Ubijamy chwilę, aż składniki się połączą.

Wykładamy na rabarbar.

Na wierzch wykładamy pozostałe ciasto (trzemy na tarce o dużych oczkach).
Pieczemy 45-5- minut w 180 stopniach.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies