Kompot z truskawek to fajna propozycja na zamknięcie lata w słoikach. Taki kompot idealnie sprawdzi się w zimę do obiadu. Truskawki fajnie sprawdzają się do kompotu. Są słodkie i zarazem kwaskowe. Truskawki z kompotu możemy wykorzystać do fajnych wypieków. Taki kompot jest bardzo intensywny dlatego rozcieńczamy z wodą. Fajnie sprawdzi się też woda gazowana. Dla podkręcenia smaku możemy dodać sok z cytryny lub limonki. Truskawki poza smakiem mają również cenne witaminy i wartości odżywcze: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, żelazo, cynk, mangan, witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, E, węglowodany, kwas foliowy i błonnik.
SKŁADNIKI;
1 kg truskawek,
200 g cukru,
2 litry wrzątku.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Użyte słoiki: 4 sztuki o pojemności 800 ml każdy.
WYKONANIE;
Przepis na kompot z truskawek podałam z kilograma owoców, ale proponuję od razu zrobić z większej ilości truskawek.
Kompot z truskawek najlepiej jest zrobić w szczycie sezonu truskawkowego wtedy truskawki są najsłodsze, najtańsze i najlepsze.
Kilogram trukawek myjemy pod bierzącą zimną wodą i pozbywamy się szypułek.
Słoiki i zakrętki wyparzamy i wysuszamy. Do każdego słoika wkładamy 250 g truskawek. Następnie wsypujemy cukier, wychodzi 4 czubate łyżki na jeden słoik.
Do każdego słoika wlewamy 500 ml wrzątku. Słoiki zakręcamy dokładnie, najlepiej przez ściereczkę, słoiki są bardzo gorące. Możemy delikatnie potrząsnąć słoikiem aby cukier się rozpuścił w wodzie.
Możemy również zagotować wodę wraz z cukrem, a powstałym syropem zalać truskawki.
Słoiki z kompotem pasteryzujemy.
Na dnie szerokiego garnka wykładamy ściereczkę lub pieluchę tetrową. Słoiki ustawiamy jeden obok drugiego tak aby się nie dotykały. Wlewamy wodę tak 3/4 wysokości słoika. Doprowadzamy wodę do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika do małej i pasteruzujemy 20 minut.
Możemy również pasteryzować słoiki z kompotem z truskawek w piekarniku.
Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni. Następnie wkładamy słoiki na środkową półkę i pasteryzujemy 20 minut.
Pasteryzowanie w piekarniku jest prościejsze i wygodniejsze.
Słoiki z kompotem już po pasteryzowaniu możemy dodatkowo odwrócić do góry dnem i pozostawić tak do całkowitego wystudzenia.
Kompot z truskawek przechowujemy w chłodnym zaciemnionym miejscu. Tak przygotowany i zapasteryzowany kompot może stać nawet rok 😉
Kompot jest mocny i słodki po otwarciu należy go rozcieńczyć z wodą. Dla podkręcenia smaku możemy dodać sok z cytryny.
Taki kompocik jest idealnym dodatkiem do obiadu.
Smacznego 😉
A Wy robicie kompoty z owoców?
1 komentarz
Kompot z truskawek to mój ulubiony smak dzieciństwa, babcia zawsze robiła najlepszy kompot 🙂