Bardzo często przygotowuję na obiad piersi z kurczaka. Tym razem postanowiłam zaszaleć z panierką. W szafce znalazłam krakersy sezamowe. Rozdrobniłam na mniejsze kawałeczki i tak powstała przesmaczna panierka. Piersi z kurczaka w kawałeczkach w tak przygotwanej panierce wychodzą soczyste, delikatne i fajnie chrupiące na wierzchu. Tak przygotowane mięso możemy podawać jako danie obiadowe z ulubionymi dodatkami np; ziemniakami i ulubioną surówką, ale też fajnie smakują z ulubionym sosem czosnkowym czy tysiąca wysp. Na zimno też możemy zajadać z pieczywkiem.
SKŁADNIKI;
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- 2 jajka,
- 1 łyżka jogurtu greckiego,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 4 łyżki mąki,
- 2 szklanki krakersów sezamowych.
WYKONIANIE;
Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Nie ma potrzeby rozbijania. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Jajka wbijamy do miski, dodajemy jogurt grecki i mieszamy dokładnie składniki.
Krakersy sezamowe delikatnie rozdrabniamy i mieszamy z mąką.
Kawałki kurczaka panierujemy najpierw w jajku wymieszamym z jogurtem, następnie w krakersach.
Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy. Kąski z kurczaka smażymy na złoty kolor z obu stron.
Tak przygotowanie kąski z kurczaka w panierce z krakersów sezamowych podajemy jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką luk jako przystawka z ulubionymi sosami. Tak przygotowany kurczak smakuje również na zimno.
Smacznego 😉
2 komentarze
Lubię takie jedzonko!
my też 😉