Dyniowe deserki z karmelizowaną gruszką

Szpileczki i babeczki
Dyniowe deserki z karmelizowaną gruszką
500 g dyni,
2 galaretki pomarańczowe,
500 ml śmietany 30%,
2 małe paczki herbatników,
1 czekolada mleczna,
3 małe gruszki,
2 łyżki masła,
2 łyżki cukru,

Dynię kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Odlewamy wodę. Dynię miksujemy na gładko. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie. Studzimy i łączymy z dynią. 

Śmietanę ubijamy na sztywno. Herbatniki kruszymy. Czekoladę trzemy na tarce o dużych oczkach. 


Gruszki obieramy i kroimy w kosteczkę.


Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło cukier i gruszki, karmelizujemy na złoto. 


Do szklanek ( 250 ml) wykładamy; trochę pokruszonych herbatników, 2 łyżki śmietany, trochę czekolady, 2 łyżki dyni, 2 łyżki gruszki,2 łyżki śmietany, 2 łyżki dyni, trochę herbatników i posypujemy czekoladą.


Chłodzimy w lodówce. 


Smacznego 😉 

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies