Czekoladowe pierniczki

Szpileczki i babeczki
Czekoladowe pierniczki
,5 szkl miodu,
100 g cukru,
100 g masła,
1 jajko,
4 szkl mąki,
1 przyprawa do pierników,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
2 łyżki kakao,
czekolada do ozdoby.

W garnuszku podgrzewamy miód i cukry. Dodajemy masło i rozpuszczamy ( nie gotujemy). Przestudzamy. Do miski dodajemy pozostałe składniki oraz rozpuszczony miód z masłem. Dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao i wgniatamy. Ciasto wałkujemy ok 1 cm i wykrawamy foremką kwiatuszki. Wykładamy na natłuszczoną blaszkę. 

Pieczemy ok 15-20 minut w 180 stopniach.Wystudzone pierniczki polewamy czekoladą i dowolnie ozdabiamy. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.

 Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies