Spaghetti w formie babeczek
300 g makaronu spaghetti,
4 łyżki oleju,
Sos pomidorowy
1 cebula,
800 g pomidorów w puszcze krojonych
sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczka ostrej papryki,
1 łyżka oregano,
Pulpety
500 g mięsa mielonego wieprzowego,
1 jajko,
2 łyżki bułki tartej,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżka majeranku,
olej do smażenia.
Dodatkowo
150 g żółtego sera.
Makaron gotujemy al dente. Mieszamy z olejem. Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy. Mieszamy. Formujemy kuleczki i smażymy z każdej strony na złoto.
Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy, dodajemy pomidory, przyprawy i chwilę dusimy.
Ser trzemy na tarce.
Do foremek na babeczki wykładamy trochę makaronu, 2 łyżki sosu, pulpeta, znów 2 łyżki sosu i posypujemy serem.
Tak robimy aż skończą nam się składniki, wyszło mi 12 sztuk.
Wkładamy do piekarnika na 15-20 minut na 180 stopni.
Smacznego 😉