Tradycyjny makowiec zawijany

Szpileczki i babeczki

Tradycyjny makowiec zawijany


Ciasto
3 szklanki mąki pszennej,
180 ml mleka,
150 g masła,
6 żółtek,
50 g świeżych drożdży,
5 łyżek cukru,
1 łyżka oleju,
1,5 łyżki rumu,
16 g cukru waniliowego,

Masa makowa
6 białek,
500 g maku,
500 ml wrzątku ( do napęcznienia maku),
250 g cukru,
50 g posiekanych orzechów włoskich,
1 łyżka miodu,
olejek migdałowy do smaku,
1 łyżka miękkiego masła,
kandyzowana skórka pomarańczowa,
Dodatkowo
Cukier puder

W letnim mleku rozpuszczamy drożdże i cukier i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Do zaczynu dodajemy przesianą mąkę oraz pozostałe składniki ( prócz masła). Zagniatamy ciasto, na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Zagniatamy ponownie. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy aby napęczniał. Ostudzony mak mielimy 2 razy. Białka ubijamy na pianę. Dodajemy do maku pozostałe składniki i piankę. Delikatnie mieszamy.


Ciasto dzielimy na 3 części, wałkujemy na prostokąty ( ok 4 mm). Wykładamy na każdą część prostokątną masę makową. Zwijamy w rulony.


Końce rolady sklejamy w podwijamy pod spód. Makowce wykładamy na blaszkę piekarnikową i pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 stopniach. 


Upieczone i ostudzone makowce posypujemy pudrem lub ozdabiamy według własnego uznania.


Smacznego 😉   

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies