Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Szpileczki i babeczki

Przepyszne drożdżówki z rabarbarem i słodką kruszonką to świetna propozycja na śniadanie czy kolację. Taką bułeczkę śmiało możemy zabrać do szkoły czy pracy. Szklanka mleka to idealny dodatek to takiej drożdżowej bułeczki. Bułeczki zachowują świeżość na drugi dzień. Sezon na rabarbar jest w pełni więc korzystajmy z tej dobroci jak najwięcej. Jeżeli macie chęć na inne ciasto z rabarbarem niż drożdżowe to polecam CIASTO DROŻDŻOWE NA JOGURCIE Z RABARBAREM, a jeżeli chcecie schować trochę rabarbaru na zimę to polecam SYROP Z RABARBARU. Drożdżówki możemy dodatkowo polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Możemy również pominąć kruszonkę. Polecam przygotowanie drożdżówek z sezonowym rabarbarem z dodatkiem słodkiej, maślanej kruszonki.

 

 

SKŁADNIKI;

 
 
Ciasto;
  • 4,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 20 dag drożdży,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 50 ml naparu z herbaty,
  • 8 łyżek oleju.
  •  
Rabarbar;
  • 300 g rabarbaru,
  • 75 g cukru.
 
kruszonka
  • 100 g masła,
  • 200 g mąki,
  • 100 g cukru.
 
SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML
 
WYKONANIE;
 
Rabarbar;
Łodygi rabarbaru obieramy i kroimy w 1 cm kostkę. Wrzucamy do garnka lub patelni o grubym dnie.
Zasypujemy cukrem i odstawiamy na około 30 minut, aż kawałki rabarbaru puszczą soki.
Następnie gotujemy na małym ogniu około 30 minut, aż rabarbar się rozpadnie i powstanie słodka konfitura.  Tak przygotowany rabarbar studzimy.Konfitrura powinna być lekko gęsta.
 
 
Ciasto;
 
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Dodajemy jedną łyżkę cukru i jedną łyżkę mąki mieszamy.
Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.  Po tym czasie drożdże powinny zacząć pracować.
Mąkę mieszamy z pozostałymi składnikami i zaczynem i zagniatamy ciasto.  Ciasto możemy przygotować za pomocą miksera z hakiem. Ciasto powinno lekko odchodzić od rąk i miski. Odstawiamy na 1 godz do wyrośnięcia.Ciasto powinno podwoić objętość.

 

Z ciasta formujemy kulki wielkości większej mandarynki, spłaszczamy, wykładamy łyżkę konfitury z rabarbaru i zlepiamy brzegi tworząc zgrabną kuleczkę. Bułeczki wykładamy na blaszkę piekarnikową wysmarowaną masłem i posypaną mąką.  Możemy wyłożyć papier do pieczenia. Delikatnie spłaszczamy bułeczki. 
 
Kruszonka;
Składniki kruszonki masło, cukier i mąkę łączymy ze sobą tworząc sypką kruszonkę. 
 
Bułeczki posypujemy kruszonką. Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach góra dół. Bułeczki studzimy na kratce. Możemy jeszcze polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. 
Tak przygotowanie bułeczki zachowują świeżość również na drugi dzień. Bułeczki drożdżowe z rabarbarem idealnie sprawdzą się w szkole czy też pracy.

 

Smacznego 😉

 

 
 

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

3 komentarze

Słodko Słodka 24 maja 2021 - 15:51

Pyszne, idealne w letnim sezonie 🙂

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 24 maja 2021 - 21:24

Ja uwielbiam rabarbar 🙂

Odpowiedz
Urocznica 27 maja 2021 - 19:18

Wyglądają super, bardzo lubię rabarbar i kruszonkę też. 😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies