Przepyszne drożdżówki z rabarbarem i słodką kruszonką to świetna propozycja na śniadanie czy kolację. Taką bułeczkę śmiało możemy zabrać do szkoły czy pracy. Szklanka mleka to idealny dodatek to takiej drożdżowej bułeczki. Bułeczki zachowują świeżość na drugi dzień. Sezon na rabarbar jest w pełni więc korzystajmy z tej dobroci jak najwięcej. Jeżeli macie chęć na inne ciasto z rabarbarem niż drożdżowe to polecam CIASTO DROŻDŻOWE NA JOGURCIE Z RABARBAREM, a jeżeli chcecie schować trochę rabarbaru na zimę to polecam SYROP Z RABARBARU. Drożdżówki możemy dodatkowo polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Możemy również pominąć kruszonkę. Polecam przygotowanie drożdżówek z sezonowym rabarbarem z dodatkiem słodkiej, maślanej kruszonki.
SKŁADNIKI;
- 4,5 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki cukru,
- 20 dag drożdży,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- 50 ml naparu z herbaty,
- 8 łyżek oleju.
- 300 g rabarbaru,
- 75 g cukru.
- 100 g masła,
- 200 g mąki,
- 100 g cukru.
3 komentarze
Pyszne, idealne w letnim sezonie 🙂
Ja uwielbiam rabarbar 🙂
Wyglądają super, bardzo lubię rabarbar i kruszonkę też. 😉