Domowy rosół z dynią
3 skrzydełka z kurczaka,
2 udka z kurczaka,
ok 4 litry wody,
3 liście laurowe,
4 ziela angielskie,
1 pietruszka,
kawałek selera,
kawałek pora,
2 marchewki,
1 cebula,
300 g dyni,
sól i pieprz do smaku,
kurkuma,
lubczyk,
makaron.
Do garnka z zimną wodą dodajemy skrzydełka i udka z kurczaka. Gotujemy na małym ogniu 30-40 minut. Marchewkę, pietruszkę, por i seler kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Cebulę opalamy na palniku u również dodajemy do garnka. Wrzucamy również liście laurowe i ziele angielskie.
Rosół gotujemy na najmniejszym ogniu aby tylko lekko się gotował ok 1,5 godziny.
Po tym czasie dodajemy dodajemy dynię pokrojoną w kostkę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kurkumą i lubczykiem. Gotujemy jeszcze 15 minut.
Podajemy z makaronem.
Smacznego.
😉